Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/939-0862

Szigetelőanyagok

Szigetelőanyagok

ParafaShop
2024.05.30 11:18
Szigetelőanyagok

Szigetelőparafa

Tömörített ( agglomerált ) parafa tábla és tekercs formájában

Parafa granulátum tömörítve speciálisan erre kifejlesztett ragasztóval összepréselve.

Felhasználása rendkívül széles, szinte határtalan.: tömítés a gépjárműipar, repülőgépgyártás, elektronikai ipar számára, építőipari felhasználásra - mint dekoráció, szőnyegpadló és parketta, padlóburkoló vagy falburkoló anyagok alá rugalmas hő- és hangszigetelő rétegként, dilatációs illesztés pl. a cipőiparnak, alkalmas hirdetőtáblának és ajándéktárgyak készítéséhez.

Parafatábla

Apró szemcsés ( szemcsék nagysága: 0,5/2mm ),  keményre préselt táblák
Méretek: 920mmx620mm, vastagság 1mm,2mm, 3mm, 4mm, 5mm, 6mm, 7mm, 8mm, 10mm, 16mm

Parafa tekercs

Durvábbra őrölt ( szemcsék nagysága: 1/2mm ) lazább szerkezetű .

Méretek:

10mx0,5mx2mm, 4mm

15mx1mx3mm, 15mx1mx4mm, 15mx1mx5mm, 15mx1mx6mm

Szigetelés parafával

Hőszigetelés és hangszigetelés parafával

Mindenféle gazdasági krízis ellenére vagy éppen a krízis okán nagy figyelmet kell fordítani az épületek állagmegóvásra, valamint a vízszigetelésre, a hőszigetelésre és a hangszigetelésre.

Ha ázik a lakás, menthetetlenül tönkremennek a szerkezetek, a berendezés és a lakók egészsége. A nem elégséges és nem megfelelő hőszigetelés rossz energiagazdálkodást, jelentős pénzkidobást jelent. Egy rosszul megtervezett, rosszul megválasztott anyag, rossz beépítés nagy károkat tud okozni. Ha nem jó a hangszigetelés, zajártalomhoz vezet, az ember nem piheni ki magát, ez pedig szintén egészségkárosodáshoz vezet.

Expandált agglomerált  parafalap 

Milyen formában használhatjuk fel a parafát és milyen előnyei vannak?

A parafa szigetelő lemezeket – a gyártási folyamatot tekintve agglomerált és expandált formában állítják elő. Az expandált parafa fekete színű, magas hőmérsékleten tömbösítik, ezáltal szenesedik, és a szemcsék felpuffadnak. Az agglomerált parafa táblákat nagyobb, 1-2 cm-es szemcsékből tömbösítik, majd szeletelik. A fajsúlya jóval nagyobb, mint az expandált tábláké (kb. 200 kg/m3). Nem tartalmaz semmiféle kötőanyagot, adalékanyagot.

A parafa a különleges sejtszerkezetének köszönhetően kiváló szigetelőanyag. A parafakéreg eredeti funkciója, hogy megvédje a fát a sós tengeri levegőtől, az erős napsugárzástól, a hőmérséklet-ingadozástól. A parafa termékek ugyanezt teszik a házunkkal, lakásunkkal. Az agglomerált parafát kiválóan lehet alkalmazni hőszigetelő anyagként. A hőátadási tényezője (azaz lambda értéke) a legjobb hőszigetelő anyagokéval azonos.

A lemezeket egyszerű beszabni, a felületre flexibilis csemperagasztóval pontszerűen kell felragasztani. Mivel viszonylag nagyobb súlya van, ezért alkalmazzunk dűbeleket is. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy semmiképpen ne a teljes felületre kenjék a ragasztót, nehogy elveszítse a termék a páraáteresztő képességét.

A beépített felületre ezután kívánság szerint kerülhet vakolat, perlites vakolat, vagy akár parafa vakolat is. Ez utóbbi flexibilis, könnyen felhordható, és javítja a homlokzat hőreflektáló tulajdonságát. (A hőreflektáló hatás elsősorban a gyors hőmérséklet-ingadozásoknál tapasztalható, illetve itt érezhető a leginkább a hatása. A hosszan tartó meleg levegő, illetve hideg levegő áramlásához megfelelően méretezett vastagságú hőszigetelő termékre van szükség.) A szigetelő anyagoknál nemcsak a hőszigetelő képességet, hanem a páratechnikai, hangszigetelési tulajdonságokat is figyelembe kell venni. A parafa hőszigetelő képessége (lambda értéke) megegyezik ugyan a többi termék (EPS vagy a szálas szigetelő anyagok) hőátadási tényezőjével: lambda=0,038-0,050 W/mK.

Ezek alapján ugyanolyan vastagságra van szükség bármelyik terméknél. Igaz, hogy a parafa ára az olcsóbb hőszigetelő anyagok áránál magasabb, azonban érdemes rendszerben gondolkodni. Aki utána számol, hamar belátja, a kivitelezéssel együtt meghatározott fajlagos négyzetméter ár nem sokkal – átlagosan kb 30%-al – magasabb, mint amikor polisztirol vagy szálas szigetelő anyagokkal dolgoznak. Ugyanakkor ez a termék örök életű, természetes és lélegző, azaz együtt létezik velünk. Egy nagyon fontos tulajdonságra is felhívnám a figyelmet: ez a hővezetési ellenállás. Mindenki megtapasztalhatja, ha megérint egy tárgyat.

A fémet hidegnek érezzük, mert a fémek hővezetési ellenállása csekély. A parafa érintése meleg és selymes, mert tapintáskor nem vezeti el a test hőjét. Érdemes figyelembe venni a páratechnikai, páratárolási képességet. Nyilvánvaló, hogy amennyiben a szigetelőanyagban víz halmozódik fel, csökken a szigetelő képesség. Amennyiben párazáró, akkor a falazatot is lezárja. Egy EPS-sel szigetelt, műanyag nyílászárókkal épített építményeknél nagyon gondosan kell tervezni az építésznek, épületgépésznek, hogy ne következzen be a gombásodás.

A hangszigetelő képesség általában fordított arányban áll a hőszigetelő képességgel. Azaz sokszor a jó hőszigetelő anyagok nem valók hangszigetelésre. A hangszigetelő anyag legyen rugalmas, ugyanakkor minél sűrűbb, tömítettebb. A parafa egy olyan különleges anyag (a természet terméke), ami kiváló hangszigetelő is. 

Ezek részben elnyelik, részben visszaverik a hanghullámokat. (Számításkor, tervezéskor, beépítéskor érdemes tudni, hogy a hangszigetelő hatás nem egyenes, hanem logaritmikus arányban áll a termékvastagsággal. Tehát pl. egy dupla vastagság csak 3 dB-s hanggátlást eredményez.) Sok egyéb tulajdonság mellett ki kell hangsúlyoznom egy meglehetősen fontos fogalmat, ez pedig a fenntarthatóság.

A parafa egy megújuló, természet adta anyag. Az ember jobban érzi magát testileg és lelkileg is a maga természetes közegében. Egy faodúban minden élőlénynek jobb a közérzete, mint egy nylon zacskóban.