Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/939-0862

A parafa

A parafa

2024.05.30 09:34
A parafa

A Padlóplusz Kft. parafa termékek kis és nagykereskedelmével foglalkozik, 1995-óta.

A parafa termékek nyersanyaga nem más, mint a paratölgy kérge. A parafa tölgy (Quercus Suber L.) külső kérge több millió növényi sejtből áll (~40 millió sejt/cm3) és a sejtek közötti terek a levegő összetételétől eltérő, egyedi gázkeveréket tartalmaznak.

Ez a szöveti struktúra, a méhsejtek szerkezetéhez hasonlóan nagy alaktartást biztosít a parafának és ezért lehet a parafa anyagát eredeti méretének akár felére összenyomni úgy, hogy nem veszít semmit a rugalmasságából. A parafa jellemzői a sejtfalak szerkezeti (rendkívül erős, rugalmas) és kémiai (vízhatlan, légmentesen záró) összetételéből erednek.

A parafát legjobban jellemző és leghasznosabb tulajdonságai, az alábbiak:

 • Kémiailag – semleges, nem tartalmaz az ózonréteget károsító anyagokat
 • Biológiailag – biológiai úton lebontható, nem rákkeltő, antiallergén
 • Sűrűség – gázelegy tartalmú szövetének köszönhetően rendkívül könnyű
 • Rugalmasság – a parafa sejt szinten formálható, ezért nagyon rugalmas
 • Vízáteresztés – nem vízáteresztő, a parafa sejtfalak teljesen vízhatlanok
 • Szigetelés – jól szigetelő, megakadályozza az elektromos ív képződést
 • Tűzvisszatartás – nehezen ég, megakadályozza a tűz gyors terjedését
 • Kopásállóság – nagy a kopásállósága a parafából készült termékeknek
 • Teherbírás, szakítószilárdság – mindkettő tulajdonsága jelentős mértékű
 • Minőség – puha, porózus, száraz tapintású, meleg színű, egyedi mintázatú

Az antik időktől a parafa egy sokoldalúan felhasználható anyaggá fejlődött.

Időszámításunk előtt az V. századtól kezdve használták a parafát a bort tartalmazó korsók (amfórák) lezárására. Később, 1680-ban használta elsőként Don Pérignon szerzetes a pezsgős palackok zárására.

Mindennapi életünkben a parafa termékek közül a parafa dugó a legismertebb. Használják a parafát cipőtalpak gyártására, készítenek belőle ping-pong ütőt is. A parafa felhasználásának sok területéről nem is tud az emberek többsége, mert felhasználása szemmel nem is látható, de előnyei jelentősek és kiválóak a termék jellemzői.

A parafa kérgéből a modern feldolgozási módszerek segítségével kopásálló és rugalmas burkolatokat is készítenek. Ezek a burkolatok természetességet sugároznak és meleg légkört teremtenek. A baseball labdától a parafa dugón keresztül, akár az űrsikló hőpajzsának részeként, igen kevés természetesen megújuló anyag jelenik meg oly gyakran életünkben, mint a parafa.

A parafa, jellemzőinél fogva igen sok feladatra és célra alkalmazható:

...energia megtakarítás, flotáció, csomagolás, teher kitöltő anyag, teher alátét, tömítés, szigetelés, fényezés, vízzárás, zajcsökkentés, rezgéscsökkentés, súlycsökkentés, stb.

A fenti lista csak néhány, a parafa leggyakoribb alkalmazásai közül, de minden nap új alkalmazásokat találnak ki a mérnökök, kivitelezők, építészek, tudósok, divattervezők, lakberendezők és lakberendezéseket gyártók, valamint sport és szabadidőtermékekhez is választják a parafát.

Ma már környezetbarát anyagokat választunk szívesen, ilyen anyag a parafa.

Lassan növő fafajta, melynek átlagos élettartama 120-200 év. A parafa szövetei jól alkalmazkodtak a szélsőséges körülmények közötti növekedéssel járó méret és alakváltozásokhoz. A parafa élete 20-25. éve között alakul ki az első, vastag parafa kéreg, amelyet még „szűz” parafának hívnak.

A „szűz” parafának kemény és szabálytalan szerkezete van, amely nem alkalmas a minőségi parafa termékek előállításához, de alapanyaga több ipari terméknek is. Ezt követően majd kilenc év elteltével alakul ki az első, szabályos, jellemző szerkezetű és rugalmas parafa kéreg ez a„másodlagos parafa”, minden újabb parafa kéreg termést pedig „amadia”-nak hívnak.

A parafát nem kell kivágni ahhoz, hogy a parafa kéreghez hozzájussunk!

A parafa érett kérgének lebontása a: „hántolás”. A parafa rossz környezeti tényezők ellenére is, élettartama alatt kilenc évenként, összesen kb. 15 ismétlődő hántolást élhet meg egészségi probléma nélkül és több száz kiló kérget biztosítva.

A parafa különleges tulajdonságait különböző formákban használják fel:

 • parafa granulátumok
 • préselt parafa
 • parafa burkolatok
 • gumiparafa
 • szigetelő parafa
 • parafa dugó
 • speciális parafák

A parafa kérgének lehántását képzett szakemberek végzik, akik biztosítják a fa kéreg alatti szövetrészeinek sértetlenségét – megújulásuk biztosítékát. A felhasználási igény növekedéséhez szükséges parafa termelése és a faállomány frissítése évenként ismétlődően új parafa tölgyek telepítésével történik.

Az Európai országokban lévő parafa erdőkre szigorú helyi és európai szabályok vonatkoznak, így a parafa tölgyek kivágása vagy eltávolítása kormányzati engedély nélkül nem lehetséges. Tény, hogy a parafa erdők védelmének szabályozása Portugáliában kezdődött a 14. században és ennek is köszönheti, hogy ma a világ parafa termelésének 52%-t adhatja.